K vaflím jsem měla vždy docela respekt. I když se to může zdát jako snadný dezert, což ve výsledku je, důležité je najít to správné těsto, aby vznikly krásně zlatavé a křupavé vafle. Moje první vafle dopadly strašně. I přes zaručený recept jsem skončila u hodinového drhnutí vaflovače. A tak jsem ho zase na dlouho schovala do skříně. 



Nicméně nevzdala jsem se a po nějaké době jsem je zase zkusila. Těsto jsem několikrát testovala a vylepšovala, aby bylo skutečně nadýchané a dobře se s ním pracovalo. A také doporučuji mít kvalitní vaflovač. 



Z uvedeného množství vyjde cca 8 vaflí, samozřejmě záleží na tvaru, který vlastníte. U nás se podávají nejen na snídani, ale i jako dezert. Můžete servírovat s tím, co máte rádi – jogurtem, šlehačkou, čokoládou, ovocem, oříšky. Skvělé je, že recept je velmi variabilní podle sezóny.


A několik tipů na závěr:

- Tato varianta je se zakysanou smetanou, ale můžete ji nahradit například ricottou – i s tou mám recept vyzkoušený.

- V receptu není mnoho cukru, sladkost doženete ovocem, medem, čokoládou atd.

- Recept můžete připravit i naslano, uberte trochu cukru a přidejte třeba parmezán




VAFLE ZE ZAKYSANÉ SMETANY



SUROVINY 

(asi 8 ks, podle typu vaflovače)



250 g hladké mouky

3 lžíce pískového cukru

špetka soli

1 prášek do pečiva

2 vejce

90 g rozpuštěného a vychladlého másla

180 g zakysané smetany pokojové teploty (1 kelímek)

250 ml mléka pokojové teploty



zakysaná smetana, čerstvé ovoce na ozdobu




POSTUP



V míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.


Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mléko a smetanu a vymícháme hladké nadýchané těsto. Těsto by mělo být trochu hustší než na palačinky.


Rozehřejeme vaflovač a postupně lijeme těsto. Doba pečení závisí na typu vaflovače, doba se může pohybovat od 5–8 minut. Pro tento „kytičkový“ vaflovač jsem použila 1 naběračku těsta na 1 porci.


Servírujeme se zakysanou smetanou, ovocem, medem, oříšky, čokoládou a vším co máme rádi.


Recept si vytiskněte zde.






SOUR CREAM WAFFLES



I've always had a lot of respect for waffles. Although it may seem like an easy dessert, which is, it is important to find the right batter to create beautifully golden and crispy waffles. My first waffles turned out horribly. Despite the guaranteed recipe, I ended up scrubbing the waffle maker for an hour. And so, I hid it in the closet again for a long time.


However, I did not give up and after some time I tried them again. I tested and improved the batter several times to make it fluffy and easy to work with. And I also recommend having a good quality waffle maker.


About 8 waffles will come out of the given amount, of course it depends on the type you have. We serve them not only for breakfast, but also as dessert. You can serve with whatever you like - yogurt, whipped cream, chocolate, fruit, nuts. The great thing is that the recipe is very variable depending on the season.


And some final tips:

- This variant is with sour cream, but you can replace it with, for example, ricotta - I have tried the recipe with that as well.

- There is not a lot of sugar in the recipe, you can make up for the sweetness with fruit, honey, chocolate, etc.

- You can also prepare the recipe in savory version, remove a little sugar and add, for example, Parmesan



INGREDIENTS

(Makes 8 pcs based on the waffles maker type)



250 g all-purpose flour

3 spoons granulated sugar

pinch of salt

1 baking powder (7 g)

2 eggs

90 g melted and cooled butter

180 g room temperature sour cream

250 ml milk at room temperature



sour cream, fresh fruit for decoration




INSTRUCTIONS



Mix flour, sugar, salt, and baking powder in a bowl.


Add eggs, melted butter, milk, and cream and mix into a smooth fluffy batter. The batter should be a little thicker than for pancakes.


Heat up the waffle maker and gradually pour the batter. The baking time depends on the type of waffle maker, the time can vary from 5-8 minutes. For this "flower" waffle maker, I used 1 scoop of batter per 1 portion.


Serve with sour cream, fruit, honey, nuts, chocolate and everything you like.


Print the recipe here.