Přestože pocházím z rodiny, kde se chemií v zahradě nešetřilo (jako ostatně za komunistů na žádné hobby zahradě), s Honzou jsme od první minuty věděli, že to chceme dělat jinak.

Naše záhony, trávník ani květináče neviděly za dobu naší přítomnosti ani kapku chemie, průmyslového hnojiva a nevím čeho ještě. Někdy si připadám jak padlá na hlavu. Když sháním nehybridní semínka zeleniny, abychom si mohli sami semenařit (zní to ujetě, ale v aktuálně vyhrocené situaci jsem za vlastní semínka fakt ráda). Když kupuju pěstební substráty bez přidaných hnojiv (ano, na pěstování sazenic používám kupované substráty, protože naše zemina ještě není taková, aby se v ní těm drobkům dařilo). Nebo když se plazím po čtyřech a sbírám housenky. Se škůdci u nás bojujeme buď manuální prací nebo přírodně (s využitím vhodné kombinace rostlin, žlutých lepových pásek nebo postřiku z tabákového výluhu na mšice).

A protože se příroda v posledních letech začala bránit svojí devastaci a posílá na nás jednu katastrofu za druhou, nechci letos nechat nic náhodě. Přiznám se, že i mě aktuální pandemie vyděsila a o to víc si dávám záležet na tom, abychom byli minimálně do začátku zimy soběstační. Na pšenici se zatím nechystáme (i když i na tu už přišla řeč), ale veškerá běžná zelenina u nás na záhonech vždycky byla a bude.

Můj nový objev – probiotika pro rostliny

Od začátku sezóny testuju novinku, která se na trhu objevila. Jsou to probiotika pro rostliny. Najdete je pod názvem weiki, a stojí za nimi firma, která až doteď dodávala organická hnojiva ekozemědělcům. Všechny jejich věci jsou založené na eko principech, obsahují jen přírodní složky a jsou bez GMO (to budou mít naše slepice radost). Že to nejsou jen kecy potvrzuje i certifikace pro ekologické zemědělství a pěstování.

Teď přišli s probiotiky pro rostliny určenými nám malým zahradníkům a mně je ctí, že jsem dostala díky spolupráci příležitost je na naší zahradě vyzkoušet.

V principu fungují zahradní probiotika stejně jako ta lidská. Když má naše tělo zdravou střevní mikroflóru, vytvoří si štít proti všemu negativnímu. Funguje nám imunita, žádný bacil si na nás nepřijde a jednoduše řečeno kveteme.

Rostliny to mají stejně. Když dobře prospívají, mají bohaté a silné kořeny, dokážou vyhrát bitvy s výkyvy počasí, poradí si se špatnými mikroorganismy v půdě a jsou odolnější vůči nemocem. V tom všem je weiki dokáže povzbudit. Hodně jednoduše se dávkuje (do konve se nalije víčko roztoku) a výrobce doporučuje takhle obohatit zálivku jednou za deset dní.

Naše zelenina popíjí weiki koktejl od konce února, kdy jsme vyseli první semínka. Pokojovky si ho dopřávají o pár týdnů déle. I když je zatím brzo dělat závěry (největším důkazem pro mě bude až skvělá úroda), přijde mi skvělé, že se na trhu konečně objevilo něco, co bude dostupné zeleně smýšlejícím zahradníkům, kteří ale nemají chuť čichat vůni koňského hnoje ani čas míchat si vlastní jíchy.

Co vy a chemie na zahradě? Používáte? Odsuzujete? Podělte se se mnou v komentářích o svůj názor. Budu za něj moc ráda.

The post Zdravá zelenina bez chemie appeared first on PetraZahradnici.cz.