Musím se přiznat, že mi trvalo dost dlouho, než jsem banánovým chlebíčkům přišla na chuť. Myslím, že prvotní chybou, kterou jsem neustále opakovala, bylo použití nedostatečně zralých banánů. Koláče pak byly docela trpké. Ale poučila jsem se, a když chci péct chlebíček, nechávám banány záměrně pěkně vyzrát a zhnědnout. Dlouho jsem taky docela bojovala s texturou. Vyzkoušela jsem spoustu receptů, než jsem se dopracovala k verzi, která mi nejvíc chutná. A pokud zrovna nemáte chuť trávit hodiny u linky, je tenhle recept ideální. Smícháte suroviny a hotovo.



BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Ingredience

2 velké hodně zralé banány
2 vejce
100 ml kokosového oleje
4 lžíce medu
50 ml mandlového mléka
220 g mandlové mouky (můžete použít i špaldovou – v tom případě přidejte trochu víc mléka)
2 lžíce prášku do pečiva s vinným kamenem
špetka soli

Postup

Troubu si předehřejeme na 170°C. Formu na chlebíček vymažeme kokosovým olejem (použila jsem nepřilnavou formu, takže stačilo jen vymazat olejem).
Vajíčka vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme med a rozpuštěný kokosový olej. Banány rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou a přimícháme k vajíčkové směsi. Přilijeme mléko.
Ve druhé míse smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva a sůl. Tuto směs přidáme k mokré směsi a promícháme. Těsto vylijeme do formy a dáme péct na 35 – 40 minut do trouby. Špejlí vyzkoušíme, jestli je chlebíček upečený.
Vyndáme z trouby a necháme chvíli vystydnout. Po cca 15 minutách vyklopíme z formy na mřížku a necháme úplně vychladnout.