dlouho jsem nemohla najít recept na biskupský chlebíček. Ty z obchodu už dlouho nejsou co bývaly v době mého dětství, myslím ty, které na Velikonoce kupovala babička …

… o Velikonocích na mě na Instagramu blikl odkaz Pěkněvypečenéhoblogu s fotkou tohoto chlebíčku. Kromě kandovaného ovoce, které stejně nemám ráda, byly doma všechny ingredience. Teda skoro všechny. Brusinky jsem nahradila rozinkami …

… originál receptu tady   …

… já si ho zase pro jistotu zkopíruju 😉 …

Na chlebíček

125 g špaldové mouky (typ 630)
75 g polohrubé mouky
4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
150 g třtinového cukru
170 g rozpuštěného másla
1 lžíce domácího vanilkového cukru
hrst hranolků mandlí
hrst sušených brusinek
100 g kandovaného ovoce
tuzemák dle chuti
kůra z 1/2 bio citronu
špetka soli
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy

mandličky a sušené brusinky na ozdobu

Na polevu

125 g kvalitní čokolády (dala jsem větší množství mléčné 33,6 a menší množství 55%)
2-3 plné lžíce másla

Postup

Horkovzdušnou troubu předehřeji na 175 °C a formu vymažu máslem a vysypu moukou. Brusinky dám do sítka a přeliji je vroucí vodou. Nechám okapat a smíchám je s mandličkami a kandovaným ovocem.
Žloutky vyšlehám s oběma druhy cukru a postupně k nim přišlehávám rozpuštěné máslo. Vmíchám směs mandlí a ovoce, tuzemák, citronovou kůru, špetku soli a oba druhy mouky (které jsem smíchala). Vznikne mi hodně husté těsto.
V druhé míse vyšlehám bílky do pevného sněhu. Sníh lehce vmíchám do hustého těsta. Těsto dám do připravené formy a peču přibližně hodinu.
Já jsem ještě 15 minut před koncem pečení musela chlebíček přikrýt alobalem, abych ho neměla spálený. Doporučuji vám zohlednit zkušenosti s vlastní troubou a určitě zkoušet, zda je chlebíček upečený, pomocí špejle.
Jakmile mám hotovo, nechám ho ve formě trochu vystydnou a pak ho vyklopím na mřížku, kde ho nechám vystydnout úplně.
Mezitím rozpustím čokoládu společně s máslem. Rozpuštěnou čokoládou chlebíček polévám a dozdobím.

TIP: Chlebíček jsem polévala otočený dnem vzhůru, jelikož z této strany byl krásně rovný. Jeho vrchní stranu jsem musela malinko seříznout, aby na talíři stál rovně, protože při pečení vyrostl a uprostřed praskl. I tak vypadal moc hezky, takže pokud nebudete polévat, vadit to ničemu nebude. Bude chutný a moc pěkný. 

… i když je se špaldovou moukou, což ty tenkrát určitě nebývaly, chutí mi ho hodně připomněl …

… přeji krásné dny …

Danka