Pokud stejně jako já nemáte hlavu na datumy, třeba se vám bude hodit připomenutí, že letos připadá Den matek na neděli 14. května. Každý rok bojuju s tím, že sice vím, že je to druhá neděle v květnu, ale když to přijde, nějak se neumím dopočítat. Ještěže v obchodech to obvykle dávají důrazně najevo minimálně týden předem. Aby ne, když je to pro ně příslib další tržby. Tím nechci říct, že mám něco proti s láskou koupené a darované bonboniéře, parfému či kytici růží. Jenže mi připadá, že maminku úplně stejně potěšilo i přání, co jsem jí vyrobila v mateřské školce. Tak proč na to letos nenavázat a vlastnoručně neupéct něco dobrého. Takové makronky v krabičce převázané stužkou určitě udělají dojem. Obzvlášť když budou domácí, s láskou upečené. Tyhle jsou růžové, plněné bílou ganache s borůvkami, stejně něžné a sladké jako maminka.

PS: Pokud pro vás makronky představují vyšší dívčí, těšte se na další recept. I v něm bude hlavní roli hrát bílá čokoláda, zvládnete ho ale za pár minut, s jedním rendlíkem a metličkou.

Ingredience

  • (asi 100 menších skořápek, čili 50 makronek)
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g cukru moučka
  • 150 g bílků
  • 200 g cukru krystal
  • 50 g vody
  • gelové barvivo (použila jsem Wilton Pink a Rose)

Borůvková náplň

  • 100 ml smetany na šlehání
  • 160 g kvalitní bílé čokolády
  • 100 g mražených lesních borůvek

Postup

Náplň

Náplň si připravíme den dopředu.V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Mražené borůvky necháme povolit, lehce je rozmačkáme vidličkou, přecedíme přes sítko a vmícháme do krému. Necháme v lednici vychladit.Až budeme náplň potřebovat, nezapomene ji asi hodinu předem vytáhnout z lednice, aby stihla lehce povolit. Vyšleháme ji do měkkých špiček, asi 2-3 minuty.

Makronky

Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít.

Tip: Pokud si chcete makronky obarvit, přidejte malé množství barviva právě teď. Mandlová hmota by měla mít tmavší barvu než odstín, který si budete přát, vmícháním bílkového sněhu ještě zesvětlá. Barvivo můžete samozřejmě vmíchat i až nakonec, mě se ale v této fázi lépe rozmíchává.

V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110 °C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu. Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí.Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej makronkovou hmotou a zajistíme gumičkou.Na plechy vyložené pečícím papírem (já dávám dvojitou vrstvu) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin.

Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu – když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu.Troubu si předehřejeme na 140 °C (ideálně horkovzduch). Makronky pečeme zhruba 16 minut na prostřední mřížce. Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme.Připravené náplně naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě.

Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, naplněné vydrží minimálně 2 dny. Samotné skořápky můžeme zamrazit, i na několik týdnů.