Musím se přiznat, že i když obrácené verze ovocných koláčů patří k mým oblíbeným, cesta k této pomerančové (a obecně citrusové) verzi trvala delší dobu a několik pokusů. Vždy jsem ztroskotala na propečenosti pomerančů, kdy kůra zůstávala tvrdá a hutná. V několika posledních pokusech jsem již byla spokojená, a proto s Vámi můžu konečně sdílet i tento nový recept.

Pár tipů, aby vám koláč vyšel na první pokus:

  • Bramborový škrob používám, abych dodala těstu více křehkosti
  • Použijte pomerančovou kůru i do těsta, dodá trochu příjemné hořkosti
  • Pomeranče nakrájejte na opravdu tenčí plátky, aby se dobře propekly a kůra získala nádech kandování – díky tomu se bude koláč i dobře krájet
  • Nakrájené plátky nevrstvěte, nepropečou se a koláč nenakrájíte
 

OBRÁCENÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ 

INGREDIENCE

  • 200 g másla pokojové teploty
  • 200 g pískového cukru
  • 100 g bramborového škrobu
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • šťáva z 1 pomeranče
  • kůra z 1 pomeranče
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • 2 lžíce prášku do pečiva
  • ½ lžičky kardamomu (lze vynechat)
  • 2 pomeranče (dle velikosti)
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 180°C.
  2. Dortovou formu nebo formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou. Dno formy vyložíme pečicím papírem.
  3. Povolené máslo vyšleháme s cukrem do světlé barvy a nadýchané konzistence. Vmícháme bramborový škrob. 
  4. Vmícháme postupně vejce, přidáme pomerančovou šťávu, kůru, kardamom a vanilkový extrakt.
  5. Ve druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva a vmícháme do těsta. Už nešleháme. 
  6. Pomeranče omyjeme a očistíme. Nakrájíme na kolečka a vyložíme dno formy. Doporučuju krájet tenčí kolečka, aby se při pečení pomeranče dobře propekly a kůra získala kandovanou konzistenci.
  7. Na takto rozložené pomeranče vlijeme těsto a rovnoměrně urovnáme. Vložíme do trouby a pečeme 35 – 40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Propečení vyzkoušíme špejlí – pokud na špejli nezůstává těsto, je koláč hotový.
  8. Vyndáme z trouby, necháme 10 minut vychladnout. Opatrně obrátíme, vyklopíme a odstraníme pečicí papír. Necháme zcela vychladnout. Nakonec můžeme poprášit moučkovým cukrem.
  9. Můžete podávat se zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
  Recept si můžete vytisknout zde.