Jakmile se trochu ochladí, listí začne žloutnout a vítr nepříjemně studit, v obchodech se objeví záplava oranžových dýní a na internetu recepty na dýňovou polévku, curry, kaši, pomazánku a kdo ví co ještě. Přiznám se, že u nás jí holduju v podstatě jen já, u rodiny projde jen pečená jako příloha ke kuřeti (a to ještě v malém množství) nebo nenápadně propašovaná do sladkých moučníků. Když doma v úterý objevili, že na stole trůní forma s bábovkou, ozvalo se sice jásání, protože bábovky máme všichni rádi, ale já se ji trochu bála vyklopit. Bylo mi jasné, že až se na řezu objeví zářivě oranžová, bude následovat lehká výčitka, proč zase experimentuju. Nakonec ale bábovka sklidila velký úspěch a do čtvrtka bylo po ní. A není se co divit – je úžasně vláčná, čokoládová, s krémovou náplní, která voní po skořici a chutná, světe div se, přímo skvěle.



Ingredience

280 g polohrubé mouky
30 g kakaa na vaření
150 g cukru krystal
1 kypřící prášek do pečiva
špetka soli
380 ml podmáslí
120 ml oleje
2 vejce

250 g dýně hokkaidó
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
100 g cukru krystal
1 lžička mleté skořice
1 vejce


Postup

Nejdříve si nachystáme dýňový krém. Dýni nakrájíme na menší kostky a uvaříme doměkka. Vodu slijeme, dýni necháme zchladnout a rozmačkáme nebo rozmixujeme ji na hladké pyré. V misce metličkou promícháme pyré, tvaroh, cukr, skořici a vajíčko.

Mouku smícháme s kakaem, cukrem, kypřící práškem a solí, přidáme podmáslí, olej a vajíčka a vymícháme hladké těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní třetinu čokoládového těsta, polovinu dýňového krému, opět třetinu čokoládového těsta a druhou polovinu dýňového krému a nakonec zbylou třetinu čokoládového těsta. Bábovku pečeme asi 70 minut (záleží na formě, já mám těžkou litinovou a tam to vždy trvá déle), testujeme špejlí, po zapíchnutí musí vyjít suchá. Bábovku necháme ve formě úplně vychladnout a teprve pak ji opatrně vyklopíme.