Je výborný, peču ho často, několikrát jsem ho už dávala na blog. Tak zde je recept pro ty, kteří ho ještě nezkoušeli… :-). Krásnou sobotu!

  • 150 g hladké mouky + lžíce navíc
  • 40 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 180 g másla
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 plátky želatiny

Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem a cukr. Přidejte tři lžíce holandského kakaa, špetku soli a mleté skořice a studené máslo. Prsty pak vypracujte vláčné těsto, které uložte do lednice na půl hodiny odpočinout. Odleželé těsto následně rozdělte na dvě a jednu třetinu. Ze dvou třetin vyválejte plát o průměru formy na dort (24 centimetrů). Formu vymažte máslem, vysypte moukou a vložte do ní vyválené dno z těsta.

Ke zbylé třetině těsta přidejte lžíci mouky a propracujte ho. Poté z něj vytvořte asi tři stejně dlouhé válečky, kterými pak vytvoříte okraj korpusu  Válečky pak prsty vmačkejte do obvodu formy. Výsledná výška okraje korpusu bude asi dva centimetry. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte ho péct na 180 stupňů, na 15 až 20 minut. Korpus je třeba občas zkontrolovat, jeho tmavá barva dobře maskuje nepřiměřený ožeh. Upečené těsto je měkké, nechte jej úplně vychladnout, ztuhne.

Mezitím, než korpus vychladne, připravte náplň. Plátky želatiny namočte dle návodu na obalu. Stačí ji pokropit dvěma lžícemi vody. Do rendlíku vlijte smetanu a zahřejte ji těsně pod bod varu. Pak ji z ohně odstavte a přidejte do ní rozlámanou kvalitní hořkou čokoládu. Za stálého míchání ji ve smetaně rozpusťte. Namočenou želatinu vymačkejte od přebytečné vody a přidejte ji do krému. Důkladně promíchejte. Za občasného míchání nechte náplň vychladnout a pak ji opatrně vlijte do korpusu. Formou pak decentně bouchněte o pracovní desku, abyste se zbavili přebytečných bublinek v krému.

Dort uložte do chladničky, nejlépe na celou noc. Před servírováním jej nechte chvíli povolit při pokojové teplotě.