Já vím, že když na blog přidám „recept“ na dýňové pyré, žádnou díru do světa s ním neudělám. Myslím, že každý, kdo miluje dýně, má v tomhle období svou zásobu dýňového pyré už dávnou připravenou. Já jsem na větší zásobě dýňového pyré zapracovala právě včera. Padly na ni tři dýně. Už to byla druhá várka, protože první jsem vypotřebovala na koláče a na smoothie. Tentokrát jsem místo vody použila mandlové mléko. Pyré je jemnější, ale přesto se to na výsledné chuti neodrazí a tak jej můžu použít do sladkých i slaných jídel.

DÝŇOVÉ PYRÉ

Ingredience

1 větší dýně Hokkaidó
3 lžíce olivového oleje
½ – ¾ hrnku mandlového mléka (vody)

Postup

Dýni pořádně očistíme a omyjeme. Rozkrojíme a vydlabeme semínka. Nakrájíme na měsíčky a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem a pečeme 20 – 30 minut v troubě předehřáté na 180°C. Jakmile je dýně měkká vyndáme z trouby a necháme chvíli vystydnout.
Pak vložíme do blenderu nebo za pomoci tyčového mixeru začneme mixovat. Postupně přiléváme vodu nebo mléko, dokud nezískáme požadovanou konzistenci. Necháme zcela vystydnout a přendáme do skleniček. Uchováváme v lednici 1 – 2 týdny.