Zdravím vás u dnešního článku s vymazleným receptem nejen na valentýnský večer.

Burger je pro mě synonymem oslavy úspěchu nebo události. Burgráren už jsme navšívili desítky (tipy na ty nej jsem s vámi sdílela v létě ZDE) a z každé jsem si něco ukradla do vlastní variace. Dělám je ráda, poslední dobou celkem často a pokaždé se povedou!

Tentokrát jsem se do nich pustila na oslavu zdolané zkoušky z Toxikologie a pokusila se je posunout zase o kus dál. Poprvé jsem současně pekla domácí žemle se sezamovými semínky i si ochucovala hovězí maso. Pokud vy nebudete mít tolik volného času (a to je pochopitelné), doporučuji koupit pečené bulky v Albertu (ne ty z plastu). Chuti domácích se ale rozhodně nevyrovnají… Jak tedy chutná náš hovězí burger?

Recept na domácí bulky
Na 4 kusy budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky + další na poprášení
  • 250 ml teplé vody
  • 1,5 lžičky sušeného droždí (co nejčerstvější, můžete použít i 1/2 kostky kalsického)
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • sezamová semínka
V míse si navážíme hladkou mouku a vytvoříme uprostřed důlek (nebo spíš velký kráter). Sem následně vlijeme teplou vodu, posypeme droždím a moučkovým cukrem. Mírně promícháme kvasinky ve vodě, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít zrhuba 20 minut. 
Následně přidáme 2 lžičky soli a zaděláme v hladké těsto. Necháme pod utěrkou kynout 1 až 2 hodiny. Poté těsto rozdělíme na 4 stejně velké kusy, ze kterých na pomoučeném vále vytvarujeme kulaté bochánky. Ty přeneseme na plech s pečicím papírem a pod utěrkou necháme kynout dalších 20 minut. Dáme si vyhřívat troubu.
Nakynuté bochánky potřeme vyšlehaným žloutkem, posypeme sezamem a dáme do trouby péct na 180 °C po dobu 20-25 minut dozlatova. Hotové housky necháme vychladnout na mřížce.

Recept na hovězí burgery (4 ks)
Budeme potřebovat:
  • 4 bulky z předchozího receptu
  • 400 g co nejkvalitnějšího mletého hovězího masa (nejlépe s obsahem tuku okolo 20 %)
  • 1 špetka pepře
  • 1,5 lžičky soli
  • 100 g anglické krkovičky
  • 1 velká cibule
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 špetka soli
  • 3 nakládané okurky
  • 1 rajče
  • 4 malé porce salátu dle chuti – neutrální ledový salát můžete namixovat s rukolou
  • 4 lžíce kečupu
  • 4 lžíce bylinkového dresingu (já použila italský dresing se sníženým obsahem cukru)

Postup:

Mleté hovězí osolíme, opepříme a dobře prohněteme. Maso rozdělíme na 4 stejně velké díly a rukama (nebo ve speciálním tvořítku) vytvarujeme kompaktní kulaté burgry. Opékáme na pánvi s olejem či dáme na mřížku do elektrické trouby s fukarem na 20 minut – odkapávající tuk a šťávu nezapomeňte chytat do plechu pod mřížkou!

Na pánvi si na sucho osmahneme anglickou krkovičku (slaninu) z obou stran a odložíme si ji na později. Cibuli si nakrájíme na kolečka a na sádle zbylém po slanině a se špetkou soli ji opečeme dozlatova. Nazávěr přidáme lžičku medu a odstavíme z plamene. Med necháme zkaramelizovat a cibuli si odložíme na později. Okurky a rajčata si nakrájíme na slabé plátky.

Přichystané bulky si překrojíme, vrchní díl namažeme kečupem a spodní bylinkovým dresingem. Následuje od spoda vrstva ledového salátu, pokrájených kyselých okurek, upečené hovězí maso, slanina, rajčata, medová cibulka a vrchní díl housky. Vše propíchneme dřevěnou špejlí.

Dobrou chuť a nebojte se umazat!

A takhle vypadal náš večer… ? (Snědla jsem jeden a půl, i když byl původně v plánu jen jeden.)
A co vy a burgry? Kam na ně rádi chodíte a jakou verzi máte nejradši?

Moc si vážím každého komentáře a návštěvy, mám vás moc ráda. Užijte si zbytek dne a příště se budu těšit, Vaše Štěpánka ?

Spoustu inspirace najdete také na mém InstagramuFacebooku a Youtube