Snažíte se žít a stravovat zdravě, ale rádi si po ránu pospíte o chvíli déle? Dnešní recept by vám mohl ulehčit život. Instantní ovesné kaše sice najdeme na pultech obchodů v nepřeberném množství variant, ale zamysleli ste se někdy nad tím, jak jednoduchá je jejich příprava doma? V tomto článku najdete návod na 1 mléčnou s lískovými oříšky a sezamem, čokoládovou s kešu, kokosovou s datlemi, 4 skořicovou s goji, fíky a mandlemi a 5 bezlepkovou proteinovou kaši plnou čokolády. Hodí se i jako dárek pro někoho, na kom vám záleží, kdy vytvořte speciální variantu kaše přímo pro něj! Budete rozmazlovat sebe nebo někoho dalšího?


Základní přísady (500 g ovesných jemných vloček Emco, 100 g chia semínek, 120 g sušeného mléka, 1 špetka soli, 1 lžíce kokosového tuku) doplníme o oříšky, semínka, sušené ovoce, čokoládové kapky, skořici, kokos, kakao a pod. podle libosti. Doporučuji následující variantu s lískovými oříšky a další varianty uvedené níže.
_________________________________________________________________________

Mléčná ovesná kaše s lískovými oříšky
*nejlepší sázka na jistotu, hodí se ke každému ovoci*
Budeme potřebovat:

  • 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
  • 100 g kvalitních chia semínek
  • 100 g lískových oříšků
  • 80 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
  • 50 g pokrájených brusinek
  • 1 lžíci sezamu
  • 1 lžíci kokosového tuku
  • 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
  • 3 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 špetku soli

V míse si smícháme odměřené množství sušeného mléka a moučkového cukru. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme lískové oříšky se sezamem. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, rozinky, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a trochou moučkového cukru a dobře promícháme. 
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť! 

______________________________________________________________________________
Čokoládová instantní kaše s kešu
Budeme potřebovat:
  • 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
  • 100 g kvalitních chia semínek
  • 50 g kešu ořechů celých
  • 50 g podrcených kešu ořechů
  • 80 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
  • 80-100 g nadrcené hořké čokolády (min. 50%) či čokoládových kapek
  • 50 g drcených kakaových bobů
  • 1 lžíci kokosového tuku
  • 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
  • 2 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka soli
Nejprve si v míse smícháme odměřené množství sušeného mléka a kakaa. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme kešu ořechy. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, kakaové boby, rozinky, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a kakaem, dobře promícháme. Jakmile směs vystydne, přisypeme hořkou čokoládu.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť! 

______________________________________________________________________________
Kokosová kaše s datlemi
Budeme potřebovat:
  • 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
  • 100 g kvalitních chia semínek
  • 50 g drceného kokosu
  • 20 g kokosových chipsů
  • 100 g sušených datlí
  • 1 lžíci holandského kakaa
  • 50 g podrcené hořké čokolády/ čokoládových kapek
  • 1 lžíci kokosového tuku
  • 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
  • 2 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 špetka soli
V míse si smícháme sušené mléko a kakao. Datle vypeckujeme a pokrájíme na malé kostičky, které obalíme v sušeném mléce a kakau, zamezíme tím jejich slepení. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme kokosové chipsy a drcený kokos. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a dobře promícháme. Když vše dostatečně vystydne, přidáme i hořkou čokoládu. Po úplném vychladnutí přesypeme do uzavíratelné nádoby.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!

______________________________________________________________________________
Skořicová s goji, fíky a mandlemi
Budeme potřebovat:
  • 500 g ovesných vloček s vlákninou – jemných Emco
  • 100 g kvalitních chia semínek
  • 100 g goji – používám zn. Himalyo (článek o tom, proč (ne)jíst goji)
  • 80 g vláčných sušených fíků
  • 50 g rozinek střední velikosti/ rozpůlených sultánek
  • 50 g celých mandlí
  • 50 g nadrcených mandlí/ mandlových lupínků (já raději mandle drcené)
  • 1 lžíci kokosového tuku
  • 120 g sušeného polotučného/ nízkotučného mléka
  • 3 lžíce hnědého třtinového cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 špetka soli
V míse si smícháme sušené mléko, skořici a promícháme. Fíky nakrájíme na malé kostičky, které obalíme v sypké směsi a zamezí tím slepení a agregaci kousků fíků. Na pánvi (nebo pokud pracujete s větším množstvím v hrnci s tlustým dnem) si rozpustíme kokosový tuk a mírně opražíme celé mandle. Přisypeme ovesné vločky, chia semínka, rozinky, nadrcené mandle/lupínky, rozinky, goji, špetku soli a hnědý cukr a za stálého míchání prohřejeme. Jakmile je směs promíchaná a horká, přesypeme ji do mísy se sušeným mlékem a rovnoměrně spojíme. Po úplném vychladnutí přesypeme do uzavíratelné nádoby.
Jeden šálek instantní kaše zalejeme horkou vodou zhruba o dvojnásobném množství. Dobře promícháme a necháme 2-5 minut odstát. Dozdobíme čerstvým ovocem a ořechovým máslem, popř. dosladíme syrupy či medem. Dobrou chuť!

______________________________________________________________________________
Proteinová kaše plná čokolády (bez lepku a laktózy)
*Nejen tato se perfektně hodí jako dárek*
Budeme potřebovat:
  • 400 g jemných jáhelných instantních vloček
  • 100 g pohankových vloček
  • 100 g pokrájené hořké čokolády (nebo č. kapek)
  • 50 g nahrubo nadrcených kakaových bobů
  • 1 lžíce chia semínek/ sezamového semínka
  • 2 odměrky oblíbeného čokoládového proteinu
  • 80 g rozinek
  • 1 špetka soli
Na pánvi si na sucho opražíme ovesné vločky se špetkou soli a následně je necháme vychladnout. Hořkou čokoládu (70% a více) nakrájíme na malé kousky. Kakaové boby rozdrtíme, např. pomocí válečku zabalené do utěrky. Do veliké mísy si nasypeme čokoládu, boby, vychladlé vločky, semínka, rozinky, čokoládový protein a vše dobře promícháme. Uskladníme v chladu a suchu po dobu několika měsíců. Při servírování zalijeme dvojnásobným množstvím vody, promíháme a poklademe čerstvým ovocem a ořechovým máslem. Dobrou chuť a sportu zdar. 

______________________________________________________________________________
Co nejraději snídáte? Kupujete si někdy instantní ovesné kaše?
Vyzkoušíte dnešní recept?
Spoustu inspirace najdete také na mém Instagramu, Facebooku a Youtube.

Mockrát děkuji za podporu a budu se těšit příště, Vaše Štěpánka ?