moc jsem se těšila až ho budu péct. Měla jsem na něj velikánskou chuť …

… vždycky jsem velikonoční mazanec (někdy věnec) pekla ze stejného těsta jako vánočku. Letos jsem zkusila jiný recept, taky podle Kluků v akci – tady …

recepty si většinou kopíruju, proto, kdyby je náhodou někdo stáhl ze stránek, tak abych je měla a taky si tam píšu své úpravy. Tady jsem odebrala vanilkový cukr a přidala trochu nastrouhané citronové kůry …

Recept:

400 g polohrubé mouky
20 g droždí
70 g krupicového cukru
2 dl mléka
100 g másla
3 žloutky
špetka soli
trochu nastrouhané kůry z bio citronu
50 g rozinek
rum na namočení rozinek
vejce na potření
50 g mandlových lupínků

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky namočené v rumu a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 30 minut při teplotě 170 °C. 


… mazanec je výborný. Křehký a mandličky křupavé 🙂 …

… mějte krásný den …

Danka