Včera jsem ještě narychlo doplnila nějakou velikonoční výzdobu. Na Velikonoce moc nejsem, teda alespoň, co se týká výzdoby. S tou si vyhraju na Vánoce. Tento rok je velikonoční výzdobu jen minimální, mám jen pár vajíček na stole v neutrálních tónech. Malá křepelčí, bílá, pár peříček a dřevěných korálků. Umotala jsem věneček z březového proutí a z břečťanu. A do váz jsem doplnila jarní kytky, které svými barvami pěkně prozářily celý dům. Takže u nás letos spíš výzdoba v duchu natur.
Ale na co se těším, je samozřejmě pečení. O Velikonocích pečeme perníčky, mazanec a beránka. Letos jsem se ale rozhodla upéct ještě něco extra. A znáte snad nějaký jiný návykový dezert, který je plný čokolády? Přesně tak. Mám na mysli hříšně čokoládové brownies. Hodně čokolády, křupavá krusta, hutný a tekutý střed. Kdo by odolal, že? Brownies koláček zjemňuje čokoládový krém a velikonoční nádech mu dodávají barevná čokoládová vajíčka. Nakonec jsem vše obsypala mandlovými špalíčky a výsledkem je čokoládové brownies hnízdo :o).

Přeju Vám všem krásné Velikonoce.

VELIKONOČNÍ BROWNIES KOLÁČ
Ingredience
300 g hořké čokolády
250 g másla
3 hrnky pískového cukru
6 vajec
½ hrnku kakaa holandského typu
špetka soli
1 ¼ hrnku hladké mouky
150 g mascarpone
100 ml smetany
2 lžíce kakaa holandského typu
čokoládová vajíčka na ozdobení
mandlové špalíčky
Postup
Nejdřív upečeme brownies.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Jakmile bude vše rozpuštěné, odstavíme z plotny. Pomocí metličky zamícháme postupně cukr. Za stálého míchání přidáváme vejce jedno po druhém. Zamícháme kakao a sůl. Pomalu přidáváme mouku.
Kulatou formu na koláč si vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto. Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme cca 30 minut (podle trouby). 
Špejlí nepoznáme, jestli jsou brownies hotové, protože by měly být uvnitř ještě mírně tekuté (můžeme zkusit zapíchnout uprostřed – pokud vytáhneme a zůstanou náznaky drobečků, je hotovo).  
Použila jsem dvě menší dortové formy, takže koláč byl nižší a pekl se kratší dobu. Pokud byste ale pekli brownies v jedné formě a vrstva byla vyšší, můžete péct až 45 minut. Na povrchu by se však měla vytvořit pevnější krusta. Důležité je totiž brownies nepřepéct. 
Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout.
Na krém vyšleháme studené mascarpone se smetanou a s kakaem. Krém naneseme na brownies. Střed koláče ozdobíme čokoládovými vajíčky a okraje posypeme mandlovými špalíčky. Necháme ztuhnout v chladnu.