Jahodové recepty na mě  v poslední době vyskakují z každého rohu. Jahody prostě v tomto období frčí a ani u nás s jejich sběrem nejsme pozadu. V pátek jsem si domů donesla několik kilo jahod a o víkendu jsem je postupně zpracovávala. Po jahodách bych se mohla utlouct a vždycky se na první jahody ze zahrádky strašně moc těším. Nevím proč, ale žádné jiné ovoce mi tak nevoní jako jahody. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé, ale miluju, když se po kuchyni line vůně jahodového koláče s vanilkou nebo jahodové marmelády. 
Ani já nemůžu zůstat s jahodovýma receptama pozadu. Přemýšlela jsem nad něčím jednoduchým, kde chuť a vůně jahod vynikne. Inspirovala jsem se slavným francouzským obráceným koláčem sester Tatinových, ale místo jablek jsem použila právě jahody a zalila je karamelem. Křehké listové těsto se k nim skvěle hodí. Nejlíp chutnají ještě teplé. A pokud nijak zvlášť neřešíte kalorie, dejte si je s vanilkovou zmrzlinou nebo se zmrzlinou ze slaného karamelu jako já… Měla jsem problém se zabrzdit a udržet se jen u jednoho kousku :-).
JAHODOVÉ TARTES TATIN

Ingredience

8 koláčků o průměru 7 cm

500 g omytých a očištěných jahod
30 g másla
2 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
listové těsto

zmrzlina (vanilková nebo slaný karamel)

Postup

V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozpustíme máslo s cukrem a necháme zkaramelizovat. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme semínka, která zamícháme do karamelové směsi. 
Jahody nakrájíme na menší kousky. Formičky nebo mističky na koláčky vymažeme máslem a na dno rozprostřeme jahody. Přelijeme je karamelovou směsí. 
Listové těsto rozválíme na plát silný cca 0,5 cm. Vykrojíme kolečka větší, než formičku. Těstem přikryjeme koláčky. Koláčky pečeme v troubě předehřáté na 175°C cca 30 – 40 minut. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout. Poté vyklopíme z formičky a podáváme se zmrzlinou.