Zhruba před měsícem jsem zase přišla na chuť ovesným kaším (díky, sestřičko!) a teď se jich nemůžu nabažit. Obvykle si je chystám na svačinu, střídám je s domácí granolou a jogurtem, ale ani jako snídaně to není marný. Zvlášť teď v zimě se mi s teplou snídaní v břiše funguje mnohem líp. Nejradši mám kombinaci skořice+jablko a taky čokoláda+banán, ovšem jako na fotce to normálně zdaleka nevypadá. Většinou totiž všechny ingredience (vyjma čerstvého ovoce) nahážu do hrnce rovnou při vaření. Chutě se hezky prolnou, ořechy lehce změknou a taky to zabere mnohem méně času. Jenže co si budeme povídat, taková kaše zrovna vábně nevypadá, tak tu pro vás mám jednu i s banánovýma hvězdičkama.



Základ ovesné kaše

300 ml mléka
100 ml ovesných vloček (mohou být i žitné, pohankové… klasické i jemně mleté)
sladidlo dle chuti (med, javorový sirup, agávový sirup…)

navíc: ořechy, semínka, sušené i čerstvé ovoce, ořechová másla, čokoláda, skořice, vanilkový extrakt…
V rendlíku smícháme mléko a vločky, na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu a zhruba 2 minuty povaříme. Podle chuti osladíme a přidáme další ingredience.
Tip: Pokud máte rádi kaše, ve kterých stojí lžíce, přidejte vloček o trochu více. Myslete ale na to, že kaše houstne postupně, a to i po odstavení ze sporáku. Navíc do ní poté vmícháte i oříšky, ovoce apod., tím se také zahustí. Konzistenci, která vám bude vyhovovat, asi neodhadnete hned napoprvé – o důvod víc si kaši udělat i příště.

Čokoládová kaše

1 lžička kakaa
1 lžička loupaného konopného semínka
1 lžička chia semínek
pár kostiček hořké čokolády
sladidlo dle chuti (med, javorový sirup, agávový sirup…)
lískové oříšky, mandle
pufovaná quinoa
půlka banánu

V rendlíku smícháme mléko, vločky a kakao, na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme semínka a čokoládu (případně i oříšky a mandle) a zhruba 2 minuty povaříme. Nakonec podle chuti osladíme, přelijeme do misky a dozdobíme oříšky, pufovanou quinoou a kolečky banánu.

Skořicová kaše

1 lžička skořice
1 lžička loupaného konopného semínka
rozinky
goji
sladidlo dle chuti (med, javorový sirup, agávový sirup…)
vlašské ořechy
půlka jablka

V rendlíku smícháme mléko, vločky a skořici, na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme semínka, rozinky a goji (případně i oříšky a mandle) a zhruba 2 minuty povaříme. Nakonec podle chuti osladíme, přelijeme do misky a dozdobíme ořechy a jablkem nakrájeným na kostičky.