Přemýšlela jsem, jak kromě marmelády zužitkovat čerstvé jahody. Vždycky mi je líto je upéct, protože ztratí svou krásnou barvu. Nakonec jsem jako ideální letní dezert vybrala Pavlovu. I když existuje mnoho kombinací, včetně těch exotických, upřímně mám nejraději Pavlovu s letními bobulemi.



Místo klasické šlehačky jsem zvolila krém z mascarpone v kombinaci se šlehačkou a citronovým lemon curdem. Nakyslá chuť citronu, v kombinaci se sladkou a křupavou krustou sněhové Pavlovy a se sladkými jahodami je prostě nepřekonatelná. 



Na první pohled se může zdát Pavlova lehká, ale někdy dá pořádně zabrat. A je to jeden z dezertů, kde neexperimentuji – neubírám cukr, bílky šlehám tak dlouho, jak se má, troubu zásadně neotevírám a poctivě čekám na vychladnutí korpusu. Jen tak bude zaručen kýžený výsledek v podobě křupavé sněhově bílé krusty s nadýchaným vnitřkem.



PAVLOVA S LEHKÝM CITRONOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI


INGREDIENCE


MERINGUE


4 bílky (pokojové teploty)

225 g cukru krupice

1 kávová lžička bílého vinného octa nebo citronové šťávy

3 lžičky kukuřičného škrobu



CITRONOVÝ KRÉM


250 g mascarpone (z lednice)

330 ml smetany ke šlehání (z lednice)

3 lžíce lemon curdu (domácího nebo kupovaného)


čerstvé jahody (cca 300 g)

moučkový cukr na poprášení



POSTUP


Troubu předehřejeme na 110 - 120 °C. 


Plech si vyložíme pečícím papírem – pokud chceme, můžeme si na něj tužkou nakreslit kruh, aby měla Pavlova pravidelný tvar (pečicí papír pak obrátíme nakreslenou linkou směrem k plechu).


Bílky vložíme do větší a čisté mísy. Bílky začneme šlehat a postupně zvyšujeme rychlost. Jakmile zbělají a zpevní se do sněhu, po lžících přidáváme cukr a vždy počkáme před přidáním další lžíce, dokud se ta předchozí dobře nezašlehá. Když zašleháme všechen cukr, stěrkou setřeme sníh ze stěn a pokračujeme ve šlehání dalších 7- 8 minut nebo dokud není směs lepkavá a lesklá – při promnutí mezi prsty by neměla být cítit žádná zrnka cukru.


Nyní šlehač vypneme a do sněhu prosejeme kukuřičný škrob a přilijeme ocet. Znovu šleháme na střední rychlost asi 1 minutu. Měli bychom mít hladký, lesklý a pevní sníh. Když vyndáme metly, špičky by měly být pevné a neměly by se ohýbat dolů.


Pomocí lžíce nebo stěrky naneseme sníh na předkreslený papír – vytvoříme kopeček a upravíme stěny – já jsem tentokrát tvořila lžící bochánky, které jsem nanášela do kruhu.


Přendáme ihned do trouby a sušíme 1 hodinu a 20 minut. Během této doby se trouba nesmí otevírat. Po této době troubu vypneme a necháme Pavlovu v troubě vychladnout – trvá to několik hodin, někdy i přes noc. Během této doby opět troubu neotevíráme.


Poté Pavlovu vyndáme z trouby, opatrně sundáme z pečicího papíru a přendáme na podnos. Ozdobíme krémem.


Ten si připravíme z mascarpone, smetany a lemon curdu. Mascarpone vyklopíme do mísy šlehače a přidáme lemon curd a rychle prošleháme. Stěrkou setřeme ze stěn a přidáme smetanu a šleháme na vyšší otáčky, dokud nebude smetana našlehaná. Cukr do krému nepřidávám, protože samotný korpus je poměrně sladký. 


Nakonec na krém naneseme omyté a nakrájené jahody, Nakonec můžeme zasypat moučkovým cukrem.