Většina lidí si nedokáže Vánoce představit bez cukroví. Jeho příprava však vyžaduje čas a úsilí. Abyste všechno stihli připravit a zbytečně se nestresovali, je dobré si pečení naplánovat. Nebo se inspirujte plánem, který jsme pro vás připravili v tomto článku.

Konec listopadu

Na konci listopadu (někdy po 25.11.) si ujasněte, které druhy cukroví chcete letos péct. Připravte si na ně recepty, vypište si, které suroviny musíte koupit a zkontrolujte, že máte veškeré vybavení jako vykrajovátka a formičky. Jestliže pečete štolu, opilý vánoční dort nebo pudink, začněte s nimi už v tuto dobu. Tyto dezerty potřebují několik týdnů k odležení

První adventní neděle

Než vyrazíte na nákupy surovin, pečlivě zkontrolujte, jestli některé z nich už nemáte doma. Do cukroví lze totiž zužitkovat mnoho „zbytků”. Z různých zbylých čokolád můžete udělat polevu a nejrůznější načaté balíčky (vanilkového cukru, prášku do pečení atd.) dejte dohromady a zpracujte do cukroví. Nezapomeňte také sehnat dostatek alobalu, pečícího papíru a potravinářské fólie Pusťte se také do pečení cukroví, které potřebujete čas na změknutí, tedy perníčků nebo zázvorek. Upečte je a uložte je do krabice. Tu pak dejte na nějaké suché, chladné místo. 

Druhá adventní neděle

Druhou adventní neděli začíná hlavní část pečení. Peče se linecké, oříškové pečivo, vanilkové rohlíčky, išlské, pracny, košíčky, sušenky z křehkého těsta a další. Většina těchto těst chutná lépe, když je necháte chvíli odležet. Když chcete tedy péct o víkendu, připravte těsto ve čtvrtek nebo aspoň v pátek. Až všechno upečete, uložte to do krabice. Důležité je zatím nic neplnit. Krémy by se do Vánoc zkazily a marmeláda vyschla. 

Třetí adventní neděle

Pokud vám z předchozího týdne zbyly bílky, využijte je při pečení makronek, kokosek, pusinek nebo laskonek. Jestliže vám zbyde žloutek, zamražte ho a dejte ho do vánočky. Začněte také plnit linecké a zdobit perníčky. Hotové cukroví skladujte v kovových či plastových nádobách nebo v papírových krabicích na dorty. Ať už využijete jakoukoliv nádobu, nezapomeňte ji vyložit pečícím papírem či alobalem. Ačkoliv mráz cukroví nevadí, může ho vysušit. Lepší než na balkon nebo za okno je uložit ho na chladné chodbě. Hodí se také v tento okamžik promyslet, co plánujete na Štědrý den a na následující svátky vařit. Připravte si seznam surovin, které vám ještě chybí. 

Čtvrtá adventní neděle

Dva dny před Štědrým dnem upečte vánočku, štrúdl nebo bábovku. Záleží na tom, co máte rádi. I těsně před Vánocemi můžete připravit některé druhy cukroví. Takhle na poslední chvíli si ale nechte pouze ty nepečené, tedy vosí úly, florentýnky či čokoládové lanýže. Naplňte také cukroví, do kterého dáváte krém.  Článek Plán pečení vánočního cukroví týden po týdnu se nejdříve objevil na České návody.