… ale letošní jarní řez našich jabloní a hrušní mám úspěšně za sebou 🙂

Nevím, jak vy, ale my jsme v posledních dnech trávili hodně času na zahradě. Ještě před pár dny jsme se radovali ze sněhu, nyní si už ale užíváme sluníčka a jarních teplot.

Polemizovat, jestli je to v půlce února dobře nebo špatně, asi nemá smysl. Čas ukáže, zda nás ještě počasí během jara něčím překvapí a jak.

Na jarní úklid v zahradě odvahu ještě nemám, ale poslední dny přinesly ideální podmínky na řez některých ovocných stromů – jádrovin – i ovocných keřů (u nás jsme zvládli rybízy a angrešty).

Mlaďounké sazenice stromů jsem si stříhala sama, když ale více narostly, stříhala jsem jen spodní část a můj muž pak vrch… Letos jsem se do práce pustila sama a vzala si na to poprvé i vysoký žebřík, abych dosáhla i na ty nejvyšší větve.


Při stříhání vrchních větví jsem zjistila, že si to můj muž předchozích letech dělal tak trochu po svém 🙂 Vyřezávala jsem tak poměrně dost a v létě budu muset ještě znovu, abych trochu přibrzdila růst a síla šla víc do plodnosti.

Ale ten pocit, když bylo dílo nakonec hotovo! .-)

Hezký den

A.

PS: veškerý odpad z řezu už máme i pěkně zpracovaný na štěpku v duchu hesla “co zahrada vyprodukuje, to se jí zase hezky vrátí postupně zpátky”. 

Manžel dlouho nechtěl o zpracování větví v drtičce ani slyšet, i když jsme jednu zdědili po jeho tatínkovi a nečinně stála v garáži. Když ale loni viděl, jak se nám podařilo krásně zpracovat velkou hromadu větví z ostříhané vrby, letos už bez remcání vyrazil po mé zahradní akci s drtičkou dobrovolně z garáže ven a začal pracovat 🙂 

Vrbu stříháme vždycky velmi silně, tzv. na babku, kdy zůstane fakticky jen kmen a z něj pár krátkých “věšáčků”, vrba pak velmi rychle bohatě naroste, drží si kompaktnější tvar a starší větve se pak tolik nelámou.

Drť/štěpka pak najde uplatnění nejen co by mulčovací materiál v záhonech (ideální je nechat jí pár měsíců odležet, čerstvá štěpka při rozkladu odebírá z půdy dusík, který je pak třeba dodat hnojením, aby rostlinám nescházel), ale taky jako součást kompostu, ve kterém trochu vyváží odpad s větším množstvím dusíku (hlavně veškerý zelený odpad z kuchyně a čerstvá tráva).