V pátek jsem byla u dědy na zahrádce, stromy i keře obsypané plody, všechno vonělo a dozrávalo. Maliny, třešně, angrešt, rybíz, josta i meruňky. A já si říkala, sakra, proč to není nějak víc rozložené, nejlépe přes celé prázdniny? Proč všechny ty dobroty zrají během června, skoro naráz, a já pak nevím, co upéct dřív? V šuplíku mám kupu receptů na jahody a stihnu sotva dva, tři a už je po nich. Třešně jsou skoro přezrálé, angrešt začíná pukat a i rybíz se za chvíli bude muset všechen očesat.Tak rychle do koláče s ním!

Ingredience

(kulatá forma o průměru 24 cm)*

2 vejce
1 velký bílý jogurt (400 g) 
200 g cukru krystal
330 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva

červený rybíz podle chuti (dala jsem dvě velké hrsti)

Drobenka

40 g másla, změklého
40 g cukru krystal
100 g hladké mouky

*já mám ráda „vysoké“ koláče, kde je hodně těsta, vy si ho ale můžete upéct i na plech, budete v tom případě potřebovat zhruba dvojnásobek rybízu i drobenky

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vajíčka prošleháme s jogurtem, postupně přisypeme cukr, mouku a kypřící prášek a vymícháme hladké těsto. Nalijeme ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, poklademe rybízem a posypeme drobenkou (na drobenku prsty nebo vidličkou promneme máslo, cukr a mouku). Pečeme necelou hodinu, dozlatova, testujeme špejlí.