Přišla do něj potlučená hruška, oříšky a čokoláda. Takže je hutný a šťavnatý, akorát s těžkým spodkem. Proto jsem nejdřív váhala, jestli ho vůbec dát na blog. Ale chlebíček zmizel během jednoho dne, tak bylo rozhodnuto. Doma totiž tyhle hutné kousky milujeme. Navíc jsem ho vylepšila spoustou čokolády navrch! 

PS: Místo hrušky můžete dát i jablko, naši hrušku... A všechny ingredience klidně naházejte do stolního mixéru, pokud ho máte, umixujte dohladka a upečte. Budete to mít úplně bez práce. 


Ingredience

100 g másla, změklého
150 g třtinového cukru
2 vejce 
150 ml mléka 
1 lžička vanilkového extraktu 
230 g hladké mouky
20 g kakaa na vaření 
2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
1 hruška/jablko/naši hruška...
50 g ořechů (pekany, vlašáky) 
50 g hořké čokolády 

50 ml smetany ke šlehání
100 g hořké čokolády (já používám 52% čokoládu na vaření)


Postup

V mixéru vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny. Po jednom zašleháme vajíčka, tenkým pramínkem přilijeme mléko a vanilku, důkladně prošleháme. Poté opatrně vešleháme i mouku s kakaem, kypřícím práškem a solí. Nakonec vmícháme najemno nastrouhané ovoce a nadrobno posekané ořechy a čokoládu. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Chlebíček pečeme asi 50-60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme asi vychladnout ve formě a vyklopíme na mřížku.

V rendlíku nebo v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a poté vymícháme hladký krém. Ihned jím potřeme vychladlý chlebíček. Nakonec ho můžeme poprášit kakaem (až když čokoládová poleva vychladne a ztuhne, jinak by se kakao rozpustilo).