Letos jsem si na pečení vánočních štól vyhradila druhý adventní víkend. Vždycky mi to zabere celé odpoledne, protože štóly potřebují svůj čas – hnětení těsta, kynutí, pečení, chladnutí… – a taky proto, že si u toho pouštím pohádky, uzobávám mandle a rozinky a tak nějak vánočně se ladím. Vždycky peču dvě máslové štóly (oba recepty mám z blogu Dolce Vita, lepší štóly jsem nikde nenašla), které pečlivě a láskyplně zabalím a schovám do sklepa. Potřebují se totiž rozležet a já mám pak na Vánoce o starost méně, stačí je jen na Štědrý den přinést domů a zakrojit k snídani. Ta vůně, která se během pečení line z trouby, je ale tak neodolatelná, že by to bylo přímo kruté a nesnesitelné mučení nemoci ochutnat ani kousíček. Proto taky vždycky peču i tuhle tvarohovou štólu. Je během chvilky na stole, žádné kynutí, ani odležení, a chutná přímo báječně. A když si s ní pak sednu k pohádce, připadá mi, že Vánoce už jsou vlastně za dveřmi.

 
Ingredience

500 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
180 g cukru krupice
špetka soli
250 g měkkého tvarohu
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z 1 citrónu
150 g másla, změklého
100 g mandlových plátků
50 g kandovaného ovoce
50 g rozinek, předem namočených v rumu

20 g másla, rozpuštěného
moučkový cukr s vanilkou 

Postup

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Vajíčka prošleháme s tvarohem, vanilkou a citrónovou kůrou. Spolu s máslem nakrájeným na tenké plátky je přidáme k sypkým surovinám a v mixéru s hnětacím hákem nebo ručně na vále uhněteme hladké těsto. Poté do něj zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky a necháme ho asi 15 minut uležet. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vále vyválíme plát asi 2-3 centimetry vysoký. Protilehlé strany složíme k sobě, poté plát podélně přehneme ještě na polovinu. Vzniklou štólu pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem zhruba hodinu. Ještě horkou ji důkladně potřeme rozpuštěným máslem a posypeme/obalíme moučkovým cukrem.



Vánoční tvarohová štóla

Inspirace: www.dolcevita.blog.cz