Přes Vánoce si dávám od pečení oraz, stejně jako všichni ostatní v téhle republice se doma cpeme cukrovím, štólou a vánočkou (dobře, jako skoro všichni). Po Novým roce už nám cukroví samozřejmě leze krkem, štóla i vánočka od maminky jsou dávno snědené a já začínám pomalu přemýšlet, co bych mohla upéct. Mělo by to být něco etra, úžasného a slavnostního, jak se sluší na první recept nového roku. Nedávám si žádná předsevzetí, ani nevěřím na „jak na Nový rok, tak po celý rok“, ale co kdyby, že jo? Jenže pak jako obvykle naplánuju milion věcí, nestíhám, ale nakonec se nějak vyburcuju, k sobotní snídani udělám lívanečky, dopoledne s naším malým chlapečkem umícháme a upečeme granolu a v neděli ráno přijde řada i na ten slavnostní cheesecake, ale o tom až příště…

Nejdřív ty lívanečky. Takový snídaně mám o víkendu nejradši, pravda nebývá to pokaždé. Chtěla jsem nějakou změnu, tak jsem zkusila do těsta přidat kakao, pomýšlela jsem i na nasekanou čokoládu, ta nakonec přišla nahoru roztopená ve smetaně. Těsto na palačinky a lívanečky obvykle dělám bez cukru, tady ho ale nevynechávejte ani vy, lívanečky by pak byly nahořklé po kakau. Na čokoládovou omáčku budete potřebovat čokoládu a smetanu na vaření ve stejném poměru, smetanu ohřejte skoro k bodu varu, klidně v mikrovlnce, čokoládu do ní nalámejte, nechcete chvíli stát a rozmíchejte do hladka. Lívanečky jsou ovšem dobré i s nutellou nebo třeba rybízovou marmeládou.

Ingredience

180 g hladké mouky
30 g cukru krystal
20 g kakaa na vaření
1 vrchovatá lžička jedlé sody
špetka soli
125 ml mléka nebo podmáslí
1 vejce
20 g másla, rozpuštěného a vychladlého  
1 lžička vanilkového extraktu

125 ml perlivé vody*
*pokud doma perlivou vodu nevedete, nahraďte ji obyčejnou vodou nebo ještě lépe mlékem, bublinky sice dodají těstu extra nadýchanost, ale lívanečky budou dost nadýchané i bez nich


Postup

V míse smícháme mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem, máslem a vanilkou a spolu s perlivou vodou přilijeme k sypké směsi. Metličkou vymícháme hladké těsto.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.