Domácí zmrzlinu moc nedělám. Mám na mysli tu pravou zmrzlinu s vajíčky a smetanou. Nemám zmrzlinovač a výsledek z mrazáku není vždy jistý. Oblíbila jsem si však rychlé zmrzliny z mraženého ovoce s banánem a poslední dobou také zmrzlinu z kondenzovaného mléka. Její příprava je jednoduchá a rychlá a není nutné vlastnit zmrzlinovač. Zkoušela jsem tuto ji už několik variant a výsledek mě vždy nadchl. Zmrzlina byla vždy krásně vláčná a nadýchaná.



A protože se blíží léto, taková domácí zmrzlina přijde určitě vhod. Tentokrát jsem ji trochu ozvláštnila karamelkami nakrájenými na malé kousky. Karamelky jsem koupila, ale samozřejmě si je můžete připravit i doma. Další chutí, kterou ve zmrzlině najdete, je slaný karamel. Víte, že pro něj mám slabost. Protože kondenzované mléko i karamelky jsou celkem sladké, jemný dotek slaného karamelu dodá trochu jinou chuť.




DOMÁCÍ ZMRZLINA Z KONDENZOVANÉHO MLÉKA SE SLANÝM KARAMELEM A KARAMELKAMI



INGREDIENCE

(cca 0,5 litru zmrzliny)


1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka

250 ml smetany 33 %

½ lžičky vanilkové pasty

3 lžíce slaného karamelu – lepší je tekutější krém (není nutné)

50 – 100 g karamelek 


mleté oříšky na posypání (použila jsem pekanové)



POSTUP


1. V misce si vyšleháme smetanu do šlehačky, aby tvořila špičky.

2. Kondenzované mléko vylijeme do větší misky, přidáme vanilkovou pastu a postupně vmícháme vyšlehanou šlehačku.

3. Karamelky si nakrájíme na malé kousky a vmícháme do směsi.

4. Nakonec přidáme krém ze slaného karamelu, který jen lehce promícháme, aby zůstala zmrzlina „mramorovaná“.

5. Směs přelijeme do nádoby vhodné do mrazáku (používám buď plastové krabičky s víkem nebo formu na chlebíček, kterou je lepší ale vyložit potravinou folií, ať se forma nepoškrábe).

6. Dáme do mrazáku minimálně na 6 hodin.

7. Před podáváním necháme několik minut povolit. Posypeme mletými pekanovými oříšky.


Recept ke stažení najdete zde.



HOMEMADE ICE CREAM WITH CONDENSED MILK WITH SALTY CARAMEL AND CARAMEL TOFFEES


I don't make homemade ice cream much. I mean the real ice cream with eggs and cream. I don't have an ice cream maker and the result from the freezer is not always certain. However, I liked quick ice cream from frozen fruit with banana and lately also ice cream from condensed milk. Its preparation is simple and quick, and it is not necessary to have an ice cream maker. I have tried this version several times and the result always excited me. The ice cream was always beautifully supple and fluffy.


And as summer approaches, such a homemade ice cream will be definitely a great choice. This time I made it a little special with caramel toffees cut into small pieces. I bought caramel toffees, but of course you can also prepare them at home. Another flavor you will find in ice cream is salted caramel. You know I have a weakness for it. Because condensed milk and toffees are quite sweet, a gentle touch of salted caramel will add a slightly different taste.



INGREDIENTS

(makes about 0,5 liter)


1 can of sweetened condensed milk (ca. 400 g)

250 ml heavy cream (33 % at least)

½ tsp vanilla paste

3 tbsp salted caramel sauce (more liquid is better) /salted caramel is not necessary

50 – 100 g caramel toffees

chopped nuts for sprinkling (I used pecans)



INSTRUCTIONS


1. In a bowl, whip the cream into the smooth cream with soft peaks

2. Pour the condensed milk into a larger bowl, add the vanilla paste and gradually stir in the whipped cream until combined.

3. Cut the caramel toffees into small pieces and mix into the mixture.

4. Finally, add the salted caramel sauce, which is mixed lightly to keep the ice cream "marbled".

5. Pour the mixture into a container suitable for the freezer (I use either plastic boxes with lids or a pan, but better to lined it with food foil so that the mold does not scratch).

6. Put in the freezer for at least 6 hours.

7. Remove the ice cream from the freezer a few minutes before serving.

8. When serving, sprinkle the ice cream with chopped pecans.


You can find the recipe in English also here in downloadable version.