Někdy dlouho přemýšlím, jaký recept pro vás na blog připravit. Nechci sem dávat jen recepty na nějaké super dezerty pěkné na oko, ale na takové, které si u nás doma připravujeme. Samozřejmě, že si rádi dopřejeme nějakou specialitu nebo dortík, ale pokud bych třeba dorty připravovala každý týden, určitě by se nám omrzely a už bychom si tak nevychutnali. 

Tentokrát jsem přemýšlela, jak zužitkovat sušené fíky. Nastřádalo se mi jich totiž nějak moc, tak jsem si říkala, že bych je mohla nějakým způsobem využít. A jako nejlepší řešení mě napadly koláčky. Opět jsem to vzala z toho zdravějšího konce. Myslím, že v lednu vás tu těmi zdravějšími recepty budu trochu spamovat a v průběhu roku taky, ale ne až v takové míře. Kromě sušených fíků najdete v sušenkách mandlovou mouku. Chápu, že ne každý má mandlovou mouku v zásobě, tak jako já. Řeknu vám proč jí mám tolik. Měla jsem totiž zálusk na pečení makronek, tak jsem se zásobila, ale zatím jsem se k tomu nějak nedostala a úspěšně jejich pečení oddaluju. Ale možná už brzy 😀 Ale vraťme se k tomu, že jsem prostě chtěla říct, že mandle můžete nahradit i klasickými mletými vlašskými nebo lískovými ořechy. Sice osobně jsem zatím s vlašáky ani lískáči nezkoušela, ale věřím, že koláčkům dodají osobitou chuť a budou stejně dobré.
Osobně jsem do koláčků nepřidávala ani cukr, protože sušené fíky mi přijdou už samy o sobě dost sladké, ale samozřejmě můžete dosladit podle chuti třtinovým nebo kokosovým cukrem. Koláčky jsou po upečení trošičku křupavé, ale doporučuju je uskladnit v chladu v dóze. A pokud je necháte třeba 2-3 dny odležet budou nejen krásně měkké, ale ucítíte i rozdíl v chuti.


KOLÁČKY SE SUŠENÝMI FÍKY

Ingredience
(používám hrnek objemu 250 ml)

2 hrnky mandlové mouky
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
3/4 hrnku sušených fíků
1 lžíce javorového sirupu
3 bílky
1/2 lžíce prášku do pečiva s vinným kamenem
1/4 lžíce skořice
špetka soli

mandlová mouka na obalení

Postup

Sušené fíky namočíme na 15 minut v horké vodě. Jakmile změknou, odstraníme tvrdé stopky a fíky rozmixujeme na kaši pomocí tyčového mixerů nebo foordprocesoru. Abychom fíky lépe rozmixovaly, přidáme lžíci javorového sirupu.
Ve druhé míse smícháme mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidáme rozmixované fíky, olej a bílky a mícháme, aby se všechny ingredience pořádně propojily. Těsto by mělo být hutné, aby se z něj daly tvarovat koule. Na 30 minut odložíme těsto do ledničky.
Troubu si mezitím rozehřejeme na 175°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z ledničky a pomocí lžíce nabíráme kousky těsta, které pomocí dlaní tvarujeme do koule. Obalíme v mandlové mouce a položíme na plech. Na plechu koláčky ještě pomocí prstů zploštíme. Pečeme 15 – 20 minut, dokud koláčky nezačnou hnědnout.