Zdravím vás všechny u dnešního receptu! 
Mrkvový dort si nakonec oblíbí každý, nemyslíte? Americký dort s vlašskými ořechy, skořicí a marcipánem je určitě vedle brownie a cheesecaku klasikou na pultech kaváren a cukráren. Tenhle můj recept patří na Corculu už od roku 2014 k absolutní špičce a sklidil od vás spoustu pozitivních hodnocení. Děláte mi velkou radost a tak jsem ho obměnila a připravila vám na ukázku nové pojetí marcipánového zdobení. Pokud se o něj pokusíte a budete se chtít pochlubit, můžete mi dát vědět tady do komentářů, na mail corculum@post.cz nebo mě označit u fotky na instagramu (@stepanka_t). 

Dříve jsem pekla tento dort s velrybími motivy. 
*šálek = malý o objemu cca 180 ml
Budeme potřebovat…
Těsto:
  • 2 šálky* cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 4 vejce
  • 2 hrnky mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli
  • 3 šálky jemně nastrouhané mrkve
  • 145 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Krém:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 1 vanička tvarohu
  • moučkový cukr (podle chuti)
+ marmeláda (já použila domácí ostružinovo-rybízovou)
+ mandarinky (1 konzerva)
+ marcipánová hmota (na domácí falešný marcipán najdete recept ZDE☺)
Postup:

  1. Vyndáme si vejce z lednice a necháme je pozvolna přejít na pokojovou teplotu. Zatím si nastrouháme na jemno mrkev a nasekáme vlašské ořechy.
  2. Do mísy dáme čtyři vejce a cukr a šleháme je ručním šlehačem cca 10 minut.
  3. Dáme vyhřívat troubu na 175°C.
  4. Smícháme si všechny sypké ingredience (mouku, sodu, sůl, skořici), přidáváme ji do našlehaných vajec s cukrem střídavě se lžící oleje. (lžička oleje-lžička sypké směsi-lžička oleje-…) 
  5.  Nakonec vmícháme do těsta mrkev a ořechy. Vznikne nám krásné oranžové těsto. ☺ Pozor na barvící schopnost mrkve, já mám od teď žlutou stěrku. ☺
  6. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem po dně a po stranách pomažeme tukem. Těsto můžeme péct najednou a následně rozřezat na 3 pláty, či současně ve 2/3 formách ve velké troubě. Pečeme v dortové formě při teplotě 175°C po dobu 45 minut na středním roštu. Necháme vychladnout a poté překrojíme.
  7. Vyrobíme si krém – vyšleháme smetanu se smetafixem a smícháme s tvarohem (+ moučkový cukr, který je však obsažen často i ve smetafixu.). První vrstvu korpusu namažeme džemem, další patro naplníme krémem (1/3) a mandarinkami a přiklopíme posledním korpusem. 
  8. Potřeme zbylým krémem a zdobíme marcipánem podle vlastního vkusu a fantazie! ☺
Líbilo by se vám, dostat můj mrkvový dort k narozeninám? Máte s ním zkušenosti? 
A kde jste ho ochutnali poprvé?
Přeji hodně štěstí při pečení, Vaše Corculum. ♥

Mohl by Vás zajímat recept na Domácí falešný marcipán či další DORTY.