S nápadem na perníkový cheesecake jsem si pohrávala už dlouho, nakonec na něj došlo až po Vánocích a vlastně to byl ideální povánoční dezert, protože jsem do něj upotřebila i nějaké zbylé cukroví. I když jsme ho letos měli relativně málo – pekla jsem asi devět druhů, většinou z půlky dávky – stejně se nakonec všechno nesnědlo, do toho se u nás sešlo i cukroví od mojí a manželovy maminky a jako každý rok zbyla v lednici malá krabice, kterou poslední týden každý obcházel obloukem. Vyhodit ho mi bylo líto, zamražené a následně rozmražené by u nás moc úspěch moc nemělo, tak kam s ním? Do cheesecakeu! Když jsem přemýšlela, jaké sušenky použiju do korpusu, aby ladily s perníkovou náplní, padl mi zrak právě na tu pozapomenutou krabici. Vybrala jsem spíš suché cukroví, pár kousků bylo politých čokoládou, s pistáciemi a mrazem sušenými malinami, něco i slepené marmeládou, proč ne, jen toho s krémem bych se asi bála, aby to během pečení nenadělalo nějakou paseku. Do náplně jsem přidala lžičku perníkového koření a vanilky, polila čokoládovou ganache a dozdobila granátovými zrníčky, čokoládovými hoblinkami, eukalyptem, svitky skořice a badyánem… no, vánoční cheesecake jak vyšitý!



PS: Cukroví mám v mrazáku ještě tak na další tři cheesecaky, přece ho nevyhodím!

Ingredience

(kulatá forma o průměru 20 cm)
 
300 g vánočního cukroví nebo sušenek, ideálně se skořicí/perníkovým kořením/zázvorem (Lotus, Ikea sušenky)

100 g másla, rozpuštěného

Náplň
 
600 g čerstvého smetanového sýra (Philadephia, Goldessa…)
1 kelímek zakysané smetany (cca 200 ml)
150 g cukru krystal
3 vejce

3 lžíce hladké mouky
1 lžička perníkového koření
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Čokoládová poleva

70 g čokolády
70 ml smetany ke šlehání


Postup

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Cukroví/sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs by měla po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky – pokud je příliš suchá, přidáme trochu vody, stačí 1-2 lžíce. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku, perníkové koření, vanilku a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. 
Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60-70 minut, střed by měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže), můžeme i dozdobit – já jsem použila granátová zrníčka, čokoládové hoblinky, eukalyptus, skořicové svitky a badyán.

Tip:  Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuju nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepopraská. 

Čokoládová poleva

V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.