Pokud máte rádi spojení čokolády a pomeranče, budete tohle cukroví milovat. Já se po téhle kombinaci můžu utlouct. Za prvé mi nádherně voní, kdysi jsem dokonce měla i sprchový gel pomeranč&čokoláda (obecně mám nejraději „jedlá“ mýdla, momentálně mám v koupelně karamel a cukrovou vatu, mňam). Za druhé skvěle chutná, obzvlášť s hořkou čokoládou. Vždycky když cestuju přes hlavní nádraží v Praze, stavím se v tamním čokoládovém obchůdku pro kandovaný pomeranč v čokoládě. Prodávají je po jednom pláku, zabalené v celofánu s mašličkou, na pultu hned vedle pokladny. Já se s ním vždy uvelebím ve vlaku a aspoň kousek cesty mi příjemně uteče.


Ingredience

(asi X kousků)

180 g hladké mouky

80 g cukru moučka
špetka soli
130 g másla, změklého
3 žloutky
kůra z 1/2 pomeranče, jemně nastrouhaná

pomerančová marmeláda
100 g kvalitní hořké čokolády
kandovaná pomerančová kůra


Postup

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.


Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3-5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka či jiné tvary (u poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 6-8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku. 


Vychladlé cukroví slepujeme pomerančovou marmeládou a máčíme v rozpuštěné čokoládě, navrch dáme kousek kandované pomerančové kůry. Skladujeme v chladu.