Články:koláč

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Spicy koláč s goji Himalyo | VIDEO

Dnes jsem si pro vás připravila zdravý dezert s kustovnicí! Protože je za dveřmi nevlídný podzim, není nic lepšího než teplý koláč z ovesných vloček a anglickým spicy kořením naservírovaný přímo do postele. Oblíbila jsem si ho natolik, že ho snídám i svačím ke kávě po celý týden a chutnat mi vůbec nepřestává, ne-li naopak. Kombinace vlašských ořechů, medu a mrkve není nikdy špatný nápad. A připočtěte si k tomu ještě ChaiLatte, praskající dřevo v krbu a dokonalý den je na světě.

O tom, jak jsou plody goji pro naše tělo prospěšné, jsem se rozepsala v článku Pravdivé výsledky studií o Goji + Recenze produktů značky Himalyo. Dočtete se zde jednak o goji obecně, jak si stojí v obsahu antioxidantů vůči ostatním „super“potravinám, jak se liší bio a ne-bio produkty a v boji s jakými nemocemi bychom ji měli vyhledat.

I při tomto pečení jsem použila Bio goji od Himalyo. Jejich plody jsou kvalitní, chutné a díky praktickému balení perfektně čerstvé. Určitě doporučuji vyzkoušet a sami poznáte rozdíl na první ochutnání.


Na jednu koláčovou formu:

  • 2 jablka
  • 1 větší mrkev
  • 2 šálky vloček
  • 2 vrchovaté lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička koření spicy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vejce
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 1 šálek goji – používám a doporučuji kvalitní bio Himalyo

Postup: 
Jablka a mrkev si nastrouháme nahrubo. Do větší mísy dáme veškeré přísady na koláč – vločky, mouku, sodu, vejce, jogurt, nastrouhanou zeleninu a ovoce, med, koření, ořechy a sušené plody goji! Vše řádně promícháme a dáme do vymazané koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut. Dobrou chuť!

Doplňte ještě o kousek čerstvého ovoce a neumím si představit příjemnější cestu k prevenci nachlazení! Máte to také tak? A co nejraději na podzim snídáte vy?

Blog najdete i na FacebookuInstagramu, Bloglovin a NOVĚ i na YouTube.
Díky, že jste tu se mnou!
Mějte se nádherně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Mrkvové řezy s čokoládou a čokoládovým proteinem

Zdravím vás u dnešního článku! Protože se tento mrkvový kavalír těšil na Instagramu velké slávě, nemůžu Vám recept zatajit. Jde o velmi jednoduchý a výživný dezert, ve kterém jsem použila čokoládový protein, ale stejně dobře bude fungovat i příchuť karamelu nebo arašídů. Záleží jen na vás, jaký mu dodáte „šmrnc“!


Na jeden střední plech budeme potřebovat:

  • 2 velké mrkve
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 6 lžic řepkového/ arašídového oleje
  • 0,5 lžičky skořice
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • 1,5 odměrky proteinu (já použila příchuť čokoláda) – nepovinné
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 100 g čokolády (na vaření min.45% či kvalitnější okolo 70 %)

Mrkev nastrouháme nahrubo, nasypeme do větší mísy a osolíme. Po chvíli přidáme vejce, mléko, mouku, olej, skořici, jedlou sodu, protein, holandské kakao a med.

Vypracujeme těsto, které nalijeme na vysoký plech s pečicím papírem. Dáme péct při teplotě 180 °C přibližně po 35 minut.

Poté koncovou částí vařečky s kulatým průřezem vytvoříme díry v pravidelných vzdálenostech. Rozpustíme čokoládu a polijeme jí připravené mrkvové řezy. Snažíme se nalévat čokoládu zejména do připravených otvorů. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

Mrkev v moučnících ANO/NE? Dali byste si? 
My rozhodně!

Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE.
Mějte se krásně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Mrkvové řezy s čokoládou a čokoládovým proteinem

Zdravím vás u dnešního článku! Protože se tento mrkvový kavalír těšil na Instagramu velké slávě, nemůžu Vám recept zatajit. Jde o velmi jednoduchý a výživný dezert, ve kterém jsem použila čokoládový protein, ale stejně dobře bude fungovat i příchuť karamelu nebo arašídů. Záleží jen na vás, jaký mu dodáte „šmrnc“!


Na jeden střední plech budeme potřebovat:

  • 2 velké mrkve
  • 1 špetka soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 6 lžic řepkového/ arašídového oleje
  • 0,5 lžičky skořice
  • 1 rovnou lžičku jedlé sody
  • 1,5 odměrky proteinu (já použila příchuť čokoláda) – nepovinné
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 100 g čokolády (na vaření min.45% či kvalitnější okolo 70 %)

Mrkev nastrouháme nahrubo, nasypeme do větší mísy a osolíme. Po chvíli přidáme vejce, mléko, mouku, olej, skořici, jedlou sodu, protein, holandské kakao a med.

Vypracujeme těsto, které nalijeme na vysoký plech s pečicím papírem. Dáme péct při teplotě 180 °C přibližně po 35 minut.

Poté koncovou částí vařečky s kulatým průřezem vytvoříme díry v pravidelných vzdálenostech. Rozpustíme čokoládu a polijeme jí připravené mrkvové řezy. Snažíme se nalévat čokoládu zejména do připravených otvorů. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť!

Mrkev v moučnících ANO/NE? Dali byste si? 
My rozhodně!

Blog najdete i na FacebookuInstagramuBloglovin a YouTUBE.
Mějte se krásně, Vaše Štěpánka 💕

Read More

Maková slast

Vítám vás u dnešního sladkého receptu na vláčný makovo-tvarohový koláč!
Doufám, že první záříjový týden jste zvládli na jedničku. Já sice do školy už nemusela, ale trochu jsem si ho vylepšila o jednu sladkou zdravou dobrotu, kterou vám hned ukážu. Nebudu zbytečně zdržovat, jde se rovnou péct. 💋

_____________________________________________________________________
Těsto na jednu dortovou formu (d = 32 cm):
Na plech použijte 2 až 3 násobné množství surovin těsta i náplně

  • 1 vejce
  • 100 g mouky – já použila celozrnnou, můžete použít i pšeničnou, kombinaci pšeničné a kaštanové nebo bezlepkovou pohankovou mouku
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • podle konzistence můžeme přidat lžíci mléka nebo vody
  • tuk na vymazání a mouky na vysypání formy

Náplň:

  • 150 g mletého maku
  • 500 g tvarohu
  • 4 dcl mléka
  • 6 lžic medu
  • 1 větší špetka skořice
  • 1 větší špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce vanilkového pudingu 
  • 8 lžic domácí marmelády
  • TIP: kompotované hrušky
Dále potřebujeme:

  • dortovou formu s průměrem 32 cm
  • vál a váleček
  • hrnec, vařečku, lžíci, stěrku a vidličku

Do hrnce si dáme pomletý mák, přilijeme mléko a za stálého mícháme přivedeme k varu. Stáhneme a na středním plameni necháme probublávat pár minut. Poté stáhneme z plotny a současně si dáme vyhřívat troubu na 180 °C.

Ingredience na těsto si navážíme do mísy a vypracujeme hladké těsto. Z toho vyválíme tenký plát o tloušťce zhruba 0,3 cm, který opatrně přeneseme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 32 cm. Pokud vám nevyjde na okraje, nevadí:). Stačí když boky formy budete mít pečlivě vymazané tukem. Dno propícháme vidličkou a dáme péct 10 minut na 180 °C.

Do mísy si dáme vaničku tvarohu, koření, uvařenou makovou kaši a pár lžic medu. Po promíchání přidáme i pudinkový prášek. Ochutnáme a dosladíme podle představ.

Koláčový korpus po 10 minutách vytáhneme z trouby, pomažeme vrstvou domácí marmelády (můžeme vyskládat na plátky nakrájené kompotované hrušky) a polijeme připravenou makovo-tvarohovou náplní. Uhladíme nerovnosti a dáme péct na 35 minut při teplotě 175 °C.

TIP na závěr: Na dno koláče můžete vyskládat plátky kompotovaných hrušek, moučník tak získá na exkluzivitě. 

Dobrou chuť!
_____________________________________________________________________

Můj koláč je vybaven pouze polovinou náplně. Ten Váš, bude ještě lepší!


Jak se ti líbil dnešní recept? Budu moc ráda, když mi názor napíšeš do komentářů!

Mlsáte rádi zdravě? Všechny sladké recepty najdete 👉 TADY 👈 .
Mějte se krásně a užívejte si,
Vaše Štěpánka 💕

Read More

Hokkaido koláč od Štěpánky

Krásné pondělní ráno, vítám vás u dnešního receptu!
S přírodou je vážně zábava. Na zahradě se nám urodila anakonda, říkáme jí Adéla. Dohromady teď už pokrývá zhruba 8 čtverečních metrů, pne se přes ohniště, složené dřevo, přes plot k sousedovi a ještě dál. A co teprve ta úroda. To si říkalo o nový recept z dýně!
Odkud budete mít svojí hokkaido, jestli ze zahrádky nebo ze supermarketu, vůbec nezáleží. Hlavně, aby vám můj koláč chutnal. ❤️  Můžete si sami vybrat, jestli zvolíte bezlepkovou verzi s pohankovou/rýžovou moukou, celozrnnou nebo klasickou pšeničnou. Koláč je velmi vláčný a díky množství kakaa připomíná zdravější brownie. Co si o něm na první pohled myslíte? Vyzkoušíte ho také?

_________________________________________________________________________
Na jeden pekáček budeme potřebovat:

  • 1 malou hokkaido
  • 2 jablka
  • 20 lžic hladké pohankové mouky (můžete použít i jinou, např. pšeničnou)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 rovnou lžičku kypřicího prášku
  • 3-4 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 lžíce oleje (použijte řepkový, dýňový nebo vlašský)
  • 1 sáček rozinek v hořké čokoládě
Dýni hokkaido si omyjeme, rozpůlíme, zbavíme stopky, bubáka a lžicí odstraníme i semínka. Ta si můžeme vyskládat na pečicí papír, usušit a použít příští rok. 🙂
Umyjeme a očistíme i jablka a spolu s dýní nastrouháme na jemno na struhadle (na nejmenší nudličky) do větší mísy. 
Přidáme mouku, kypřicí prášek, kakao, cukr, med, sůl, olej, vejce a dobře promícháme. Připraveným těstem plníme předem vymazaný a moukou vysypaný pekáček nebo koláčovou formu. 
Posypeme rovnoměrně rozinkami v čokoládě a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct po dobu 30 minut. 
Koláč je vláčný, kakaový a připomíná zdravější brownies. Příště do něj navíc přidám ještě odměrku čokoládového proteinu.😍 Doufám, že vám bude chutnat!
_________________________________________________________________________

Miluji vláčné moučníky a vy? Co si o dnešním koláči myslíte? Napište mi, budu se těšit. ❤️ 

Mějte se nádherně a něco pro to udělejte,
Vaše Štěpánka 😊

Ještě něco dobrého ke kávě? Zkuste třeba:
Read More

Cuketový fitness koláč

Když už trávím celé dny v práci, v den volna jsem se rozhodla odměnit a vyrazila na nákupy. Túra po botách a oblečení byla naprostá katastrofa. Krom zábavné paní v autobusu, která měla na nohou místo letních sandálů klasické boty do vody (vážně), to byla nuda a předražené hadříky. Zvedla jsem si náladu výletem z Chodova přes celou Prahu do nejmenovaného obchodu se sportovní výživou, pro kilo čokoládového proteinu, který mi doporučila kamarádka (značka the Protein Works). V pořadí jde o druhý protein, který jsem se rozhodla vyzkoušet. Minule jsem si koupila komplexní vegan luštěninovo-rýžový bez příchuti, který je skvělý do slané kuchyně třeba na zahuštění omáček. Určitě mohu doporučit. 🙂 Každopádně pro sladké pečení jsem se rozhodla vyzkoušet čokoládovou příchuť a rovnou se doma pustila do pečení. Pojďte si něco sladkého a zdravého upéct se mnou! 

Budeme potřebovat:

  • 1/2 veliké nebo 2 malinké cukety 
  • 2 odměrky čokoládového proteinu
  • 1 špetku soli
  • 2 lžíce drceného kokosu
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • 1 celé vejce NEBO 1 velký nadrcený banán (dosladí)
  • 1 hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce tvarohu
  • pár lžic kokosového mléka (domácí – recept ZDE), pokud je málo řídké těsto a tuhý tvaroh
  • Burákové máslo a domácí marmeláda na potření – pořádnou vrstvu!
  • kdo má rád sladší moučníky – přidejte do těsta lžíci medu či sušené rozinky

Cuketu si řádně omyjeme. Pokud používáme velkou starší cuketu, zbavíme jí semen a pokud chceme i slupky. U mladých cuket se ani jednoho bát nemusíme. 🙂

Cuketu nastrouháme na hrubo a posypeme špetkou soli. Necháme odpočinout.

Po zhruba 10 minutách nastrouhanou cuketu přemístíme na čistou utěrku/ plátno a důkladně vyždímáme přebytečnou vodu. Zbude nám zhruba šálek tuhé hmoty.

Následně přidáme ostatní suroviny: kakao, proteinový prášek, sůl, kypřicí prášek, kokos, vejce, rozinky, ořechy, atd..

Připraveným těstem naplníme formu vyloženou pečicím papírem či vymazanou tukem a vysypanou kokosem.

Moučník pečeme v předem vyhřáté troubě po 30 minut při 180 °C.

Servírujeme potřené burákovým máslem a domácím jamem bez přidaného cukru. Dobrou chuť!

Pečete rádi sladké s proteinovým práškem? Jaká je vaše oblíbená příchuť?
Napište si do komentářů o recept na přání! Je něco, co už dlouho chcete zkusit, ale neměli jste kuráž?

Díky, že jste tu se mnou. Mějte se nádherně a něco pro to udělejte,
Vaše Štěpánka 💕

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme