Články:sušenky

Věnečky s bílou čokoládou

Původně jsem si říkala, že už vám sem dávat žádné cukroví nebudu. Že už máte určitě napečeno, naklizeno, zabaleno a nohy nahoře (ha ha, snad mi ten vtípek odpustíte). Ale když ono je tak krásné! A k tomu jednoduché. Těsto je naše rodinné osvědčené, na …

Read More

Pomerančové sušenky s čokoládou

Sušenky jsou u nás oblíbené během celého roku a nevidím důvod, proč si je neupéct i na Vánoce. Můžete si vykrájet menší kolečka i jiné tvary, klidně třeba andělíčky, hvězdičky či zvonečky, ať s těmi Vánocemi ještě více ladí. Když už by vám nestačila ta…

Read More

Švestky v čokoládě plněné marcipánem

Nějak nám ten Advent utekl, zdá se vám to také? Snad už máte většinu dárků doma a i něco málo z vánočního cukroví napečeno a už si jen užíváte tu předvánoční…
Příspěvek Švestky v čokoládě plněné marcipánem pochází z 1001 Voyages Gourmands

Read More

Čokoládové sušenky

Září zatím vede jako nejvíc hektický měsíc letošního roku a na blogu je to pěkně vidět. Nejdříve svatba mojí malé sestřičky a teď naše rekonstrukce a stěhování. Počítala jsem s tím, že na pečení, mimo to svatební, asi moc času nebude a schovala si aspoň jeden recept, jenže když už večer zasednu k počítači, skončím zas jen v plánovači Ikea. Besta, Pax či Stuva jsou teď u nás nejvíce skloňovaná jména. Na stole v kuchyni se hromadí krabice od banánů, už ani nevím, kam jsem uklidila odměrky, a ani příštích pár dní to zřejmě nebude lepší. A k tomu venku prší a prší… Kde je sakra to babí léto?! Jestli to máte podobně, upečte si tyhle výborný sušenky, dejte si k nim hrnek horkýho kakaa, na chvíli prostě vypněte a jen si užívejte domácí pohodu .



Ingredience

120 g másla, změklého
200 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového exraktu
200 g hladké mouky
20 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kukuřičného škrobu
špetka soli
bílá čokoláda v peckách (podle chuti, já jsem dala asi 50 g a stačilo nám to)

Postup

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, kakao, jedlou sodu, škrob a sůl. Nakonec zapracujeme bílou čokoládu.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se s ním pak bude pracovat.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta lžící odkrajujeme stejně velké kousky, z každého v rukách vyválíme kuličku a dáme ji na plech vyložený pečícím papírem. Mezi jednotlivými kuličkami necháme větší rozestupy, během pečení se roztečou (mně se jich na jeden plech vešlo zhruba dvacet).

Tip: Protože jsem chtěla mít sušenky stejně velké, použila jsem váhu a odvažovala těsto po 20 gramech. A když si dáte u každé kuličky záležet, budou mít i sušenky po upečení pěkně kulatý tvar.

Sušenky pečeme 9 minut. Ihned po vytažení je opatrně přendáme na mřížku vychladnout. Skladujeme je nejlépe v uzavřené dóze.

Inspirace: www.cookingclassy.com

Read More

KOKOSOVO-OVESNÉ SUŠENKY S VIŠNĚMI

Jsem sušenkový typ. Miluju sušenky snad všeho druhu. A taky je doma ráda peču. Patří k vděčným druhům sladkostí, které se u nás dlouho neohřejí, protože každý z nás pořad hledá něco sladkého na zub. A kromě hořké čokolády tak máme většinou v zásobě i spoustu sušenek. Mezi nejoblíbenějším patří cookies a různé ovesné sušenky. Ale domácí jsou prostě domácí. Ovesné peču docela pravidelně a vypěstovala jsem si na nich menší závislost. A tak je různě obměňuju a vymýšlím nové kombinace. Dávám si je jen tak na chuť anebo ke snídani a svačině s jogurtem místo granoly. Proto se je snažím dělat trochu ve zdravější verzi, aby nejen uspokojily moji chuť na sladké, ale aby byly tělu i trochu prospěšné. 

Tato verze je fakt jednoduchá a neobsahuje moc ingrediencí – základem jsou vločky, kokos, med a kokosový olej. A navíc je to rychlovka. Pokud nejste dietáři a nějaká ta energie navíc vám nevadí, použijte místo oleje kvalitní máslo. Taky můžete část másla nahradit rozmačkaným banánem, ale pak mějte na paměti, že bude potřeba sušenky rychleji spotřebovat J. Ovoce nemusíte používat jen kandované, ale i čerstvé nebo zmrazené. Mě zbylo ještě pár zamražených višní, které by na koláč nevyšly, tak jsem je využila na sušenky. Jsou hned veselejší. Říkala jsem si, že by se hodily třeba s marmeládou i na Vánoce, tak uvidím :-).
KOKOSOVO-OVESNÉ SUŠENKY S VIŠNĚMI

Ingredience:
(cca 40 sušenek o průměru 4 cm)
500 g ovesných vloček
100 g mletého kokosu
7 lžic medu
150 – 200 g kokosového oleje
½ lžičky kardamomu
vypeckované višně
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C. Nachystáme si dva plechy a vyložíme je pečícím papírem.
V kastrůlku si rozehřejeme olej a necháme trochu vychladnout. Do mísy dáme vločky, kokos, kardamom a med. Olej přidáváme postupně a zpracováváme dokud nemáme hmotu, ze které jsme schopni dělat kuličky, které drží pohromadě. Tvarujeme kuličky a na plechu je trochu zploštíme. Uprostřed uděláme důlek a vložíme do něj višni.
Dáme péct na cca 20-25 minut, dokud nezačnou vločky zlátnout. Necháme vychladnout na mřížce.

Read More

Vanilkové sušenky

Když peču máslové sušenky, obvykle rovnou udělám dvojitou dávku těsta. Rozdělím ho na dvě poloviny a buď jednu schovám do mrazáku na později (předpřipravené sušenkové těsto se vždycky hodí), nebo každou jinak ochutím a mám tak dva druhy sušenek. Letos na Velikonoce jsem pekla slepované citronové a pak vanilkové. Mám ráda tyhle jednoduché chutě a vůně, jen vanilka a máslo. Na Pinterestu se mi líbila fotka sušenkových zajíců, ocásky měli dokreslené barevnou bílkovou polevou. Nápad mě zaujal, ale poleva mi přišla zbytečně komplikovaná, raději jsem sáhla po čokoládových peckách. Zajíčci byli k nakousnutí a ještě jsem jim doma našla jednoho kamaráda. A snad nemusím říkat, že sušenkám budou slušet i jiná vykrajovátka…



Ingredience

(asi 40 sušenek, záleží na velikosti vykrajovátek)

110 g másla, změklého
100 g cukru krystal
1 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody 
špetka soli

bílé čokoládové pecky na ocásek (podle počtu zajíčků)* 

*pokud nemáte čokoládu v peckách, můžete na místo, kam přijde ocásek, nanést trochu rozpuštěné tabulkové čokolády a posypat strouhaným kokosem, nebo tam přilepit bílý minimarshmallow (další možností je i ta výše zmiňovaná bílková poleva)

Postup 

V mixéru šleháme změklé máslo s cukrem minimálně 3 minuty, až zesvětlá a nabude.  Postupně přidáme vajíčko a vanilkový extrakt. Poté vmícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Řádně propracované těsto je měkké, jemné a nadýchané, nelepí se na prsty. Pokud se těsto příliš lepí, přidáme trochu mouky a znovu propracujeme.

Z těsta zformujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu vychladit v lednici. Lépe se pak bude rozvalovat.
 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto si podsypeme moukou a vyválíme asi na 0,5 cm, během pečení sušenky lehce nabydou. Vykrájíme sušenky, přeneseme na tác vyložený pečicím papírem a na 15 minut dáme do lednice nebo mrazáku, pokud tam máme místo. Pokud s těstem pracujeme dostatečně rychle, aby máslo příliš nezměklo, můžeme tento krok vynechat – chlazení vykrájených sušenek brání tomu, aby se v troubě roztekly.

Sušenky pečeme asi 8-10 minut, až lehce zezlátnou. Ihned po vytažení opatrně přendáme na mřížku vychladnout. V mikrovlnce si opatrně rozehřejeme trošku bílé čokolády (stačí 1-2 pecky) a přilepíme s ní čokoládové pecky zajíčkům jako ocásek.


Samotné sušenky skladujeme nejlépe v uzavřené dóze.

Read More
Loading

Registrace

Vyberte seznam(y):

Buďte s námi

Doporučujeme